Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

PUMA SUEDE: как един модел обувки се превръща в класика

За 55 години моделът сменя името си няколко пъти, но остава верен на удобството и… велура

Историята на обувките SUEDE на PUMA e изпълнена с любопитни моменти и обрати, а моделът повече вече 55 години е популярен и привлича погледите в началото по стадиони и зали, а впоследствие по градски улици. Моделът носи различни имена през годините, но изчистените линии и дискретни детайли на велурените обувки ги превръщат в класика. Първоначално моделът е кръстен PUMA CRACK, а след това името му е сменено на PUMA CLYDE, PUMA STATES и накрая в световен мащаб се налага като PUMA SUEDE.

Историята започва през 1968-а

Преди 1968 г. светът все още не е възприел спортните обувки като подходящи и за свободно време, а това означава, че те са само за тренировки. Светът обаче се променя и през 1968 г. преди Олимпиадата в Мексико PUMA пуска първите си обувки за ежедневието - CRACK.

Мексико, 1968-а

Идеята е по време на Игрите атлетите да носят CRACK със своя спортен екип PUMA – първото облекло, пуснато от спортния бранд, както на подиума, така и в свободното си време. CRACK са пуснати в синьо-бяла палитра, а спортисти, на чиято федерация PUMA не е спонсор, получават обувки в черно и бяло като лекоатлета Томи Смит. Смит печели олимпийското злато на 200 м спринт с 19.83 секунди, като това е първият път в историята, когато е премината 20-секундната времева бариера в тази дисциплина.

Новата подметка, специално разработена за CRACK, е подходяща както за ежедневието, така и за баскетбол. Използването на велур позволява по-лесно интегриране на цветни елементи.

1970-а: идват CLYDE и SUEDE

Когато идват CLYDE, обувките показват присъствието си на корта и извън него. През 1971 г. PUMA подписва споразумение с Уолт Фрейзър, по прякор Клайд. Той иска обувки с нисък профил и нов цвят във всяка среща (твърди се, че са използвани над 390 различни цвята). Това е причината обувките да са изработени от велур – могат по-лесно да се боядисват. С името си, изписано отгоре им, обувките CRACK вече се наричат CLYDE. Фрейзър има договор с американски дистрибутор, поради което обувките CLYDE са налични само в САЩ до края на 70-те. След като договорът с Фрейзър приключва, моделът с неговото име е включен в международната колекция. Но обувките трябва да бъдат преименувани, тъй като PUMA няма права за името CLYDE. И така моделът се нарича SUEDE.

1980-а: пробивът

Рапът, брейк танците графитите и търнтаблизмът се обединяват, за формират новия жанр – хип-хопа. И тогава се оказва, че PUMA SUEDE са създадени години по-рано, за да отговорят на изискванията и естетиката на любителите на тази музика. Най-важното е, че международно уважавани хип-хоп изпълнители като New York City Breakers и Rocksteady Crew бързо възприемат PUMA SUEDE и хвалят неговата подметка и безкрайно удобна горна част. Междувременно брейк изпълнители рекламират PUMA чрез канали, считани за недостъпни от други производители на обувки и компании, които искат да се възползват от „свежите момчета“. Връзката на PUMA SUEDE с хип-хопа укрепва, за да утвърди статута им на обувки за града.

Ново име: STATES

В началото на 90-те години PUMA UK преименува SUEDE на своя пазар на STATES. Защо? Преди това обувките от този модел не се продава във Великобритания и е трудно да се намери, но статусът на обувките сред хип-хоп общността в Ню Йорк ги направи актуален продукт, който хората доставят до Обединеното кралство.

Когато най-накрая моделът излиза на пазара на Острова, се оказва, че SUEDE не е подходящо име. Тъй като моделът се свързва с хип-хоп сцената в САЩ, обувките са наречени STATES.

Скейтборд културата

В края на 80-те още една популяризираща се общност е привлечена от модела SUEDE – тази на скейдбордистите. Каските и подплънките за сърфисти са неудачни. Търсенето на удобство и влиянието на хип-хопа насочват вниманието към велурения модел на PUMA. Неговата удобна горна част, комфортна междинна подметка и неограничена цветова палитра грабват скейтбордистите и това превръща модела в предпочитан от общността.

50-тата годишнина на PUMA SUEDE

През следващите 30 години най-емблематичният модел на PUMA остава относително непроменен като силует, но PUMA експериментира като включва и други материали – кожа, текстил, коноп, змийска кожа, вълна и деним. С модела германският бранд създава една от най-обемните библиотеки с цветове в историята на обувките.

През 2020 година брандът пуска специална лимитирана серия, с която отдава почит на олимпийския шампион Томи Смит и на модела. Произведените бройки от тази серия са 307, какъвто е номерът на златния медалист в спринта на 200 м от Игрите в Мексико през 1968-а.

През 2023 година на пазара са вече обувките SUEDE CLASSIC XXI. 55 години след появата си, моделът е все така популярен и привлича погледите. Мъжките SUEDE CLASSIC XXI в черно, както и в черни и бели и червени и бели тонове можеш да намериш в магазини DISTRICT и онлайн на districtshoes.bg.