Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Шерпа тъканта: да ти е топло, меко и еко

Шерпа е тъкан за зимни облекла, използвана заради несравнимия комфорт. Тя е топла, мека и здрава екологична алтернатива на вълната.

Да, тъканта е наречена на етническата група шерпа. Хората, живеещи в райони от Непал, Индия, Китай и Бутан и добили популярност заради уменията си и помощта, която оказват на алпинистите в Хималаите, носят дрехи, подплатени с вълна. Но за разлика от суровините за техните облекла шерпа тъканта се изработва от синтетични влакна – полиестер, акрил и други или микс от естествен и синтетичен материал. 

Затова мнозина наричат шерпа изкуствена овча кожа или изкуствена вълна. Освен че е екологичен вариант на тъкани от животински произход, тя е и по-евтина.

Шерпа е мека и здрава тъкан с две страни: от едната страна е мека, текстурирана и имитира руно, а от другата текстилната материя е гладка.

Шерпа е с характеристики, които няма как да не оцениш в студените дни, защото запазва топлината и предпазва от студ и вятър, а също така е комфортна и мека.

Дрехите, изработени от нея не изискват специални усилия за поддръжката, като разбира се, трябва да се спазват инструкциите на производителя. 

Често виждаме шерпа тъканта като подплата за нашите дрехи и обувки в студените дни, както и зимни аксесоари от нея.

Но някои брандове като Fila този сезон например „преобръщат“ дреха от шерпа тъкан… И успяват да ни заинтригуват и да ни покажат, че наред с удобството и практичността, тя може да добави и интересна нотка към стила.