Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Моделът Old Skool – обувки, запечатили знакови моменти от историята на Vans

Моделът на VansOld Skool, макар и да не е първият е сред най-емблематичните за бранда. Той се променя, когато върху него оставят отпечатъка си различни интересни партньорства и инициативи, но едновременно с това остава същият, защото е запечатил знакови моменти от историята на Vans.

Old Skool дебютират под името Style 36 през 1977 година. Те са вторият модел от фабриката на братя Ван Дорен в Анахайм, Калифорния и се появяват десетилетие след пионера, известен днес като Authentic.

Един ден, докато си драскал, Пол ван Дорен създал така наречената „джаз лента“ и решил да я използва за дизайна на новите обувки. Оттогава тя не слиза не само от Old Skool, но и от други модели, превръщайки се в отличителен знак на бранда.

Old Skool са и първите обувки за любителите на скейтборда, при които са вложени велурени панели при пръстите, за да се повиши издръжливостта.

Първите чифтове от модела стъпват на пазара през 1977-а в три палитри. Old Skool в синьо носи не кой да е, а известния по онова време скейтбордист, а впоследствие режисьор и предприемач Стейси Пералта. Но това е само началото за Old Skool, които с годините стават все по-популярни и са достоен съперник на Authentic за титлата най-известни обувки на Vans.

През 80-те години на миналия век любителите на марката експериментират с универсалната конструкция на Old Skool. Панелите превръщат обувките в подходящи за творческа себеизява на феновете и те започва по своеобразен начин да ги персонализират– идея, която се превръща в неразделна част от ДНК-то на бранда.

През 90-те Old Skool добиват своя легендарен статут. Носят ги професионални скейтъри, рок звезди, хип-хоп изпълнители и други знаменитости. Десетилетието е знаково за бранда и модела и заради сътрудничеството на Vans с култовата марка за скейтбордистите Supremе, чийто първи магазин отваря врати в Ню Йорк през 1994 година.

Дългосрочното партньорство на Vans и Supremе стартира през 1996 г. и е повратен за калифорнийската марка, а създадените съвместно същата година Old Skool са ценност за колекционерите на спортни обувки. Old Skool променят своя облик в редица съвместни инициативи и партньорства на Vans, между които тези със Stussy, Toy Story, Tyler the Creator, Peanuts, Star Wars и други.

Но за почитателите на Vans и Old Skool класиката в черно-бяло и синьо не губи своя блясък, защото остава максимално близо като силует, визия и усещане до оригинала.